Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ, Με τα μάτια της Κατερίνας Μάμαλη


Γεύση Πικραμύγδαλου, Μάνος Κοντολέων

Η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν επιλέγω τέτοιου είδους βιβλία που ασχολούνται με κοινωνικά θέματα παρά με ενδιαφέρουν περισσότερο βιβλία μυστηρίου και φαντασίας. Όταν έμαθα όμως για την επίσκεψη του συγγραφέα Μάνου Κοντολέων στο σχολείο μας σκέφτηκα να  δοκιμάσω να διαβάσω ένα από τα βιβλία του. Και η αλήθεια είναι ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!

Το βιβλίο αυτό περιγράφει την ιστορία δύο νέων παιδιών, στην ηλικία των είκοσι περίπου ετών, τα οποία γνωρίζονται, ερωτεύονται και έρχονται σε επαφή με τις σκοτεινές πλευρές αυτού του συναισθήματος. Και αυτό γιατί θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το AIDS. Η περιγραφή των γεγονότων γίνεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, καθώς στην αφήγηση συμμετέχουν όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο διήγημα (δηλαδή οι δύο πρωταγωνιστές, οι Φαίδρα και ο Οδυσσέας, οι γονείς τους καθώς και ο καλύτερος φίλος και η πρώην κοπέλα του Οδυσσέα). Αυτός ο τρόπος αφήγησης κάνει την ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα και δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στον αναγνώστη.
Ένα άλλο στοιχείο του βιβλίου αυτού που μου άρεσε είναι το ότι τα πρόσωπα της ιστορίας δρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα όταν η πρώην κοπέλα του Οδυσσέα μαθαίνει ότι πάσχει από AIDS τον ενημερώνει ότι μπορεί να είναι πιθανός φορέας και ο ίδιος. Αυτό το χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι που το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους, αλλά και για τη κοινωνία γενικότερα, καθώς τους περιγράφει το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους περιστατικά από τους ίδιους αλλά και από τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, το βιβλίο αυτό δεν αναφέρεται μόνο στο AIDS και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι εξαιτίας του. Αναφέρεται, κυρίως, στις σχέσεις των νέων μεταξύ τους αλλά και τις σχέσεις εφήβων-γονέων.
Γενικότερα είναι ένα βιβλίο που θίγει πολλά θέματα της σημερινής κοινωνίας, όσoν αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, και προτείνει τρόπους επίλυσης τους. Πιστεύω πως είναι πολύ ενδιαφέρον ακόμα και για τα παιδιά της ηλικίας μου και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε βιβλιοφάγο και όχι μόνο. Σε εμένα προσωπικά έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση ο τρόπος συγγραφής που μέχρι τώρα έχω διαβάσει άλλα δύο μυθιστορήματα του ίδιου συγγραφέα με τίτλο "Ροκ Ρεφρέν" και "Μαγική μητέρα". Ελπίζω να διασκεδάσετε την  ανάγνωσή του όσο και εγώ!!!

Κατερίνα Μάμαλη




ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΤΙΑ

 ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ!


Η Λέσχη ανάγνωσης του σχολείου μας  (ή όπως μου αρέσει να την αποκαλώ "Η Ομάδα Βιβλιοφάγων") είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συναντήσει το γνωστό συγγραφέα εφηβικών αλλά και παιδικών βιβλίων, Μάνο Κοντολέων.



 Ο κ. Μάνος Κοντολέων ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη συντροφιά. Ευδιάθετος και ομιλητικός, αφού μας μίλησε για τους λόγους που τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή, ενώ αρχικά είχε επιλέξει μια πολύ διαφορετική επαγγελματική πορεία, αλλά και για το τι τον εμπνέει να γράφει αυτές τις ιστορίες, μάς απάντησε σε μερικές δικές μας ερωτήσεις σχετικά με τα βιβλία του. Επειδή ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχουν διαβάσει κάποιο βιβλίο του δε θα αναφερθώ σε κάποιο από αυτά.

 Αξίζει , όμως, να αναφέρω για τα δύο πράγματα που με εντυπωσίασαν περισσότερο από αυτή τη συνάντηση. Πρώτα, πρώτα πολύ ενδιαφέρον βρήκα το σχόλιό του για την επικοινωνία του ίδιου με τους αναγνώστες των βιβλίων του αλλά και των ίδιων των αναγνωστών μεταξύ τους μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων του. Κάτι άλλο, που επίσης με εντυπωσίασε, ήταν το ότι θελημένα ο κ.Κοντολέων αφήνει "ανοιχτό" το τέλος των μυθιστορημάτων του, δίνοντας έτσι στους αναγνώστες των βιβλίων του την ευκαιρία να δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία, ο καθένας ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Γιατί είναι πραγματικά πολύ ωραίο οι συγγραφείς να επιτρέπουν στους αναγνώστες να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση των ιστοριών τους ή, αν θέλουν, στην επ' άπειρον συνέχισή τους.

Η γενικότερη εντύπωση που απέκτησα για τον Μάνο Κοντολέων μετά τη συνάντησή μας είναι ότι ξέρει να προσελκύει την προσοχή των εφήβων όχι μόνο μέσα από τα βιβλία του, τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα καλοδουλεμένα, αλλά και μέσα από τον απλό, προφορικό λόγο του, ο οποίος είναι άμεσος και αυθόρμητος.

Μάμαλη Κατερίνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου